Syukur alhamdulillah kita dilahirkan dan dibesarkan di Malaysia. Malaysia adalah sebuah negara yang aman damai dan membangun. Kesejahteraan negara kita bukan sahaja memberi peluang kepada rakyat belajar dan bekerja tetapi dapat mengelakkan kita daripada kebuluran. Setiap hati kita menjamu makan makanan berkhasiat dan menjalani gaya hidup yang sihat.




Bagaimanapun,  bukan semua orang bertuah seperti kita. Congo, Liberia, Burundi adalah tiga negara yang paling miskin di dunia. Harga makanan di sana sangat mahal, menyebabkan golongan yang berpendapatan rendah tidak mampu untuk membeli makanan berkhasiat. Mereka kekurangan sumber protein seperti daging, ayam dan ikan. Kesannya, ramai penduduk yang menghadapi malnutrisi dan penyakit kekurangan zat. Oleh itu, adalah wajar bagi kita untuk mengagihkan makanan kepada golongan yang kurang bernasib baik di sana.


Di negara kita, mungkin juga terdapat segelintir golongan yang sangat miskin sehingga tidak mampu untuk membeli makanan berkhasiat. Contohnya golongan gelendangan yang hidup meminta sedekah dan ehsan daripada orang awam. Mereka bukan sahaja tiada tempat tinggal malah tiada wang untuk membeli makanan berkhasiat.

Bantulah golongan gelendangan ini dengan menyumbangkan makanan kepada mereka. Jika mereka makan makanan berkhasiat, InsyaAllah mereka mempunyai tenaga yang cukup untuk berkerja dan menyara keluarga mereka. Secara tidak langung, dengan mengagihkan makanan kepada golongan miskin, dapat membantu meningkatan tahap sosiol ekonomi mereka.



Soalan HOTs?
Adakah ibadah korbon semasa Hari Raya Aidiladha membantu mengagihkan makanan kepada golongan yang kurang bernasib baik?




Photobucket

17 Ulasan

Shay berkata…
tq admin :)
Little Miss A berkata…
Salam'alaik admin. blh bgi apa objektif kajian bagi instrumen pbs B6D2E1 amalan pemakanan? buntu sgt skrng ni.
farahiyah berkata…
objektif:
-mengetahui kepentingan makan makanan berkhasiat
-mempraktikkan amalan pemakanan yang betul
-mereka satu gizi seimbang
-mewajarkan pengagihan makanan kepada yang kurang bernasib baik memerlukan
-mengaitkan adab makan yang menepati sensitiviti dan kepercayaan agama.

membantu tak?
Unknown berkata…
admin,apa maksud soalan mempraktikkan amalan pemakanan yang betul? tolong jelaskan...
farahiyah berkata…
amalan pemakanan y betul tu adalah penerangan tentang piramid makanan
Conceal~ berkata…
Saya tak fahamlah soalan yang pengagihan makanan tu.boleh tolong jelaskan tak??buntu sangat2 ni..
Conceal~ berkata…
maknanya,kita kene jelaskan dengan terperinci ke pasal piramid makanan tu?
~isMi mAstura~ berkata…
kenapa saya x bleh nk ambek apa2 dri sini?????
Unknown berkata…
Saya tak faham dengan mengubungkait piramid makanan dengan kelas makanan??? boleh minta tolong Admin jelaskan...tengah buntu...
farahiyah berkata…
ramai yang request tentang amalan pemakanan y betul, piramid makanan dan kelas makanan. kalau sy ade kelapangan, sy akan tulis entri tentang ni.

Sekarang ni, saya dalam mood cuti sekolah... :)
Riekie berkata…
kalau nak copy ayat highlight pastu tarik ke microsoft word atau ape je
Riekie berkata…
kalau nak copy ayat highlight ayat tu pastu tarik ke microsoft word atau apa2 saja
Riekie berkata…
thanks for a good share
Unknown berkata…
Hello! all this info beneficially to me.tq.
Unknown berkata…
thank you.. blog ni sangat membantu
Terbaru Lebih lama