Instrumen B6D2E1 : Pembentangan hasil penulisan “makanan dan amalan pemakanan” dalam pelbagai bentuk persembahan berkaitan:

• kepentingan makan makanan berkhasiat
• mempraktikkan amalan pemakanan yang betul
• merancang satu gizi seimbang
• mewajarkan pengagihan makanan kepada ayng kurang bernasib baik / memerlukan
• mengaitkan adab makan yang menepati sensitiviti dan kepercayaan agama.




Arahan:
1. Bentukkan kumpulan yang mempunyai tiga orang ahli.

2. Setiap kumpulan perlu mengumpul maklumat daripada pelbagai sumber seperti internet, pusat sumber dan akhbar, majalah dan lain-lain lagi tentang “MAKANAN DAN AMALAN PEMAKANAN” berkaitan:

  • kepentingan makan makanan berkhasiat
  • mempraktikkan amalan pemakanan yang betul
  • merancang satu gizi seimbang
  • mewajarkan pengagihan makanan kepada yang kurang bernasib baik / memerlukan
  • mengaitkan adab makan yang menepati sensitiviti dan kepercayaan agama.

3. Contoh bentuk persembahan (Power point, penggunaan papan panel/ mounting board, pamplat, folio atau kertas majung)

4. Persembahan penulisan hendaklah dihantar selepas 2 minggu.

5. Pembentangkan akan dijalankan seminggu selepas persembahan penulisan dihantar kepada guru.





Photobucket

43 Ulasan

  1. boleh tunjukkan cara susunan???

    BalasPadam
  2. BOLEHKAH TUNJUKKAN CONTOH HASILNYA?

    BalasPadam
    Balasan
    1. sy tunggu hasil daripada Miss Melda. nnt bila dh siap, boleh tak share di blog ni. Saya yakin Miss Melda dapat dpt lengkapkan band 6 dgn cemerlang.

      Padam
  3. mewajarkan pengagihan makanan kepada yang kurang bernasib baik / memerlukan dan mengaitkan adab makan yang menepati sensitiviti dan kepercayaan agama tu macam mana? boleh terangkan sikit? saya tak faham.

    BalasPadam
  4. kat mane nak cari isi2 tu ?? kalau cari kat internet boleh ke ??

    BalasPadam
  5. BOLEH CARI KAT INTERNAT KE BANG?SAYA CARI NAPE TAK DE SUSAH SANGAT NAK CARI INTERNET TAK BERFUNGSI KE?

    BalasPadam
    Balasan
    1. gunakan keyword yang betul. sy dah cari guna google. boleh dpt maklumat yg lengkap.

      Padam
    2. betul2...search aja kt internet..pasti ada...senang jw..

      Padam
  6. dah banyak kali saya cari tapi tak jumpa.tolong lah nanti tak siap kena marah pulak please la.ujung minggu nak antar da.please tolong please tolong

    BalasPadam
  7. akak , sya dah puas cari mempratikan amalan pemakanan yang betul . tapi x jumpe pon . boleh terang kan x ape maksud "MEMPRARTIKAN AMALAN PEMAKANAN YANG BETUL "

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya ade post banyak entri mengenai mempraktikkan amalan pemakanan yang betul.Baca dan fahamkan.

      Anda boleh tulis maksud berdasarkan kefahaman anda. tak semestinya mengikut buku teks atau rujukkan internet.

      Good luck dear.

      Padam
    2. saya x faham la.. yg pasal mempraktikkan tu x jumpe.. please tolong.. ari jumaat nie dh kne antar..

      Padam
  8. macam mane nak cari maklumat tentang tugasan b6d2e1

    BalasPadam
  9. isi kandungan dh same dalam kertas pbs cuma isi nk cari where?

    BalasPadam
  10. buat masa nie saya dan rakan saya buat buku skrap dan powerpoint kami x jumpe cara mempratikkan tlong bole

    BalasPadam
  11. tolong saya tak jumpa jgk ni aduh tk lengkap lah

    BalasPadam
  12. sy bingung nk carik maklumat kepentingan sdg kan kerja ini pbs

    BalasPadam
  13. Salam.saya tak paham isu mengenai pembahagian makanan kpd yg memerlukan.boleh tolong ulaskan?

    BalasPadam
  14. rujuk di sini

    http://pbssainsonline.blogspot.com/2013/04/mewajarkan-pengagihan-makanan-kepada.html

    BalasPadam
  15. Macam mane nk cari maklumat yang lengkap ?? ape keyword die ??

    BalasPadam
    Balasan
    1. rujuk senarai entri bulan mac dan april. gud luck

      Padam
  16. mmm bleh sye tau ape kesimpulan dia..
    please....

    BalasPadam
  17. mintak tlg...cmne nk wat ayt pengenalan??

    BalasPadam
  18. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  19. cikgu suroh buat sorang-II tak kate pon buat dalam group -,- I Can Do It :) kene buat pembentangan kan ?

    BalasPadam
  20. nak cari kat mn tajuk yang menwajarkan pengagihan makanan kepada yg kurang bernasib baik /memerlukan

    BalasPadam
  21. mcm maner nk buat?

    BalasPadam
  22. Ini Memang membantu terima kasih akak dan abang admin blog nie... TQ Very Much

    BalasPadam
  23. PBS akan menjadi lebih senang dengan Pbs Sains Online.......

    BalasPadam
  24. PBS menjadi lebih senang dng PBS ONLINE

    BalasPadam
  25. bolehkah beri contoh perancangan satu gizi seimbang ??? saya tak dapat cari tu...

    BalasPadam
  26. mcm mana nk cari isi-isi pentingnya....x jumpa pon...dh cari,tp tetap x jumpa.klau mcm 2 mcm mana nk siap....boleh tlg gtaw x kat mana bleh cari isi-isi 2?

    BalasPadam
    Balasan
    1. nak dapat band 6 kena la usaha lebih. selamat berjaya

      Padam
  27. Boleh bagi x jawapan dia ? Dan cikgu saya ckp kena buat karangn kt kertas . mcm mna tu xphm la ? So boleh bagi contoh jawapan untuk karangn dan isi pembentangn pada powerpoint ? #ASAP

    BalasPadam
  28. Yupz. tpi xpaham la mcm mna . Penulisan apa ? Leh bagi contoh ? saya janji xtiru

    BalasPadam
  29. Tak dapat cari cara mempraktikkan . Boleh tunjukkan tak ? Cepat sikit . Urgent .

    BalasPadam
  30. assalam ,, mcm mane nk cri menu sehari dgn pengagihan erk ,,, ??? pening2 ! tq

    BalasPadam
  31. kak terima ksih untuk maklumatnya......... berguna sangat-sangat

    BalasPadam

Catat Komen