Instrumen B6D2E1 : Pembentangan hasil penulisan “makanan dan amalan pemakanan” dalam pelbagai bentuk persembahan berkaitan:

• kepentingan makan makanan berkhasiat
• mempraktikkan amalan pemakanan yang betul
• merancang satu gizi seimbang
• mewajarkan pengagihan makanan kepada ayng kurang bernasib baik / memerlukan
• mengaitkan adab makan yang menepati sensitiviti dan kepercayaan agama.




Arahan:
1. Bentukkan kumpulan yang mempunyai tiga orang ahli.

2. Setiap kumpulan perlu mengumpul maklumat daripada pelbagai sumber seperti internet, pusat sumber dan akhbar, majalah dan lain-lain lagi tentang “MAKANAN DAN AMALAN PEMAKANAN” berkaitan:

  • kepentingan makan makanan berkhasiat
  • mempraktikkan amalan pemakanan yang betul
  • merancang satu gizi seimbang
  • mewajarkan pengagihan makanan kepada yang kurang bernasib baik / memerlukan
  • mengaitkan adab makan yang menepati sensitiviti dan kepercayaan agama.

3. Contoh bentuk persembahan (Power point, penggunaan papan panel/ mounting board, pamplat, folio atau kertas majung)

4. Persembahan penulisan hendaklah dihantar selepas 2 minggu.

5. Pembentangkan akan dijalankan seminggu selepas persembahan penulisan dihantar kepada guru.





Photobucket

43 Ulasan

Aisyah Ruslan berkata…
boleh tunjukkan cara susunan???
farahiyah berkata…
tunggu cuti sekolah nnt.
Nama Saya Melda berkata…
BOLEHKAH TUNJUKKAN CONTOH HASILNYA?
Unknown berkata…
mewajarkan pengagihan makanan kepada yang kurang bernasib baik / memerlukan dan mengaitkan adab makan yang menepati sensitiviti dan kepercayaan agama tu macam mana? boleh terangkan sikit? saya tak faham.
Unknown berkata…
kat mane nak cari isi2 tu ?? kalau cari kat internet boleh ke ??
Nama Saya Melda berkata…
BOLEH CARI KAT INTERNAT KE BANG?SAYA CARI NAPE TAK DE SUSAH SANGAT NAK CARI INTERNET TAK BERFUNGSI KE?
Nama Saya Melda berkata…
dah banyak kali saya cari tapi tak jumpa.tolong lah nanti tak siap kena marah pulak please la.ujung minggu nak antar da.please tolong please tolong
I'm not perfect berkata…
akak , sya dah puas cari mempratikan amalan pemakanan yang betul . tapi x jumpe pon . boleh terang kan x ape maksud "MEMPRARTIKAN AMALAN PEMAKANAN YANG BETUL "
farahiyah berkata…
sy tunggu hasil daripada Miss Melda. nnt bila dh siap, boleh tak share di blog ni. Saya yakin Miss Melda dapat dpt lengkapkan band 6 dgn cemerlang.
farahiyah berkata…
sila baca entri B6D2E1#2
farahiyah berkata…
gunakan keyword yang betul. sy dah cari guna google. boleh dpt maklumat yg lengkap.
farahiyah berkata…
you can do it!
farahiyah berkata…
Saya ade post banyak entri mengenai mempraktikkan amalan pemakanan yang betul.Baca dan fahamkan.

Anda boleh tulis maksud berdasarkan kefahaman anda. tak semestinya mengikut buku teks atau rujukkan internet.

Good luck dear.
wahida rozai berkata…
hmmm..dapat pon...heheheh
Unknown berkata…
macam mane nak cari maklumat tentang tugasan b6d2e1
Unknown berkata…
isi kandungan dh same dalam kertas pbs cuma isi nk cari where?
Unknown berkata…
saya x faham la.. yg pasal mempraktikkan tu x jumpe.. please tolong.. ari jumaat nie dh kne antar..
miss coklat putih berkata…
buat masa nie saya dan rakan saya buat buku skrap dan powerpoint kami x jumpe cara mempratikkan tlong bole
nraqlhx berkata…
tolong saya tak jumpa jgk ni aduh tk lengkap lah
azah cutie berkata…
sy bingung nk carik maklumat kepentingan sdg kan kerja ini pbs
NOraELL berkata…
Salam.saya tak paham isu mengenai pembahagian makanan kpd yg memerlukan.boleh tolong ulaskan?
farahiyah berkata…
rujuk di sini

http://pbssainsonline.blogspot.com/2013/04/mewajarkan-pengagihan-makanan-kepada.html
Unknown berkata…
Macam mane nk cari maklumat yang lengkap ?? ape keyword die ??
farahiyah berkata…
rujuk senarai entri bulan mac dan april. gud luck
Unknown berkata…
mmm bleh sye tau ape kesimpulan dia..
please....
Cerita Dia berkata…
mintak tlg...cmne nk wat ayt pengenalan??
Unknown berkata…
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Unknown berkata…
cikgu suroh buat sorang-II tak kate pon buat dalam group -,- I Can Do It :) kene buat pembentangan kan ?
Unknown berkata…
nak cari kat mn tajuk yang menwajarkan pengagihan makanan kepada yg kurang bernasib baik /memerlukan
Awanama berkata…
mcm maner nk buat?
Shay berkata…
Ini Memang membantu terima kasih akak dan abang admin blog nie... TQ Very Much
Shay berkata…
PBS akan menjadi lebih senang dengan Pbs Sains Online.......
keshava wwe berkata…
PBS menjadi lebih senang dng PBS ONLINE
Awanama berkata…
betul2...search aja kt internet..pasti ada...senang jw..
Unknown berkata…
bolehkah beri contoh perancangan satu gizi seimbang ??? saya tak dapat cari tu...
sarah shuhaimi berkata…
mcm mana nk cari isi-isi pentingnya....x jumpa pon...dh cari,tp tetap x jumpa.klau mcm 2 mcm mana nk siap....boleh tlg gtaw x kat mana bleh cari isi-isi 2?
farahiyah berkata…
nak dapat band 6 kena la usaha lebih. selamat berjaya
Fitri Zailan berkata…
Boleh bagi x jawapan dia ? Dan cikgu saya ckp kena buat karangn kt kertas . mcm mna tu xphm la ? So boleh bagi contoh jawapan untuk karangn dan isi pembentangn pada powerpoint ? #ASAP
farahiyah berkata…
cikgu suruh buat sendiri kan...
Fitri Zailan berkata…
Yupz. tpi xpaham la mcm mna . Penulisan apa ? Leh bagi contoh ? saya janji xtiru
nuratikafarzana berkata…
Tak dapat cari cara mempraktikkan . Boleh tunjukkan tak ? Cepat sikit . Urgent .
Unknown berkata…
assalam ,, mcm mane nk cri menu sehari dgn pengagihan erk ,,, ??? pening2 ! tq
Unknown berkata…
kak terima ksih untuk maklumatnya......... berguna sangat-sangat
Terbaru Lebih lama