frog
B6D3E1: Menjalankan satu forum dari bahan penulisan berkaitan

Snail Kepentingan interaksi antara organisma hidup dan persekitaran.
Snail Menjelaskan kebaikan dan keburukan kawalan biologi dalam pertanian.
Snail Menghuraikan kepentigan fotosintesis dalam mengekalkan ekosistem seimbang.


Arahan kepada pelajar :

1. Setiap kumpulan mempunyai 4 orang ahli. Seorang sebagai pengerusi, 3 orang sebagai ahli panel.
2. Ahli panel boleh terdiri daripada Pegawai Perhutanan, Pensyarah Falkulti Kaji Hayat, Wakil Rakyat, Pemilik Ladang Kelapa Sawit, Ahli Zoologi dan sebagainya.
3. Bahan untuk forum diperolehi daripada perpustakaan, internet, temubual atau lawatan lapangan ke hutan, belukar, kebun dan padang berdekatan.
4. Antara soalan-soalan yang boleh diutarakan semasa forum adalah:

i. Apakah itu spesis, populasi dan komuniti?
ii. Bagaimana pula dengan habitat, komuniti, dan ekosistem?
iii. Ada berapa jenis interaksi antara organism hidup dan persekitaran?
iv. Kenapa interaksi ini penting?
v. Apa yang dimaksudkan dengan kawalan biologi?
vi. Apa kebaikan dan keburukan kawalan biologi kepada pertanian?
vii. Apa pula dimaksudkan dengan proses fotosintesis?
viii. Bagaimana fotosintesis boleh mengekalkan ekosistem yang seimbang?
 
5. Pengerusi mesti membuka forum dengan pantun, puisi atau nyayian bagi menarik minat penonton. Kemudian Pengerusi harus memperkenalkan biodata setiap ahli panel.
6. Ahli panel perlu bersedia untuk menjawab soalan-soalan daripada penonton.
7. Masa untuk setiap kumpulan untuk membuat forum adalah 15-20 minit.
8. Setiap kumpulan harus menyerahkan satu salinan soalan dan jawapan yang digunakan semasa forum kepada guru matapelajaran.















22 Ulasan

@wat!ef berkata…
bagaimana cara nk mmbuat forum? ia mmpunyai berapa perenggan dlm jwpan 1 soalan..?
Unknown berkata…
bagaimana bentuk laporan yaag hendak diserahkan kepada guru?
Unknown berkata…
apa yang dimaksudkan dengan "bagaimana fotosintesis boleh mengekalkan ekosistem yang seimbang"?
wanling berkata…
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Alia Eryana berkata…
boleh tak bagi tau buat band 6 ni dalam bentuk folio ?
sofea huda anuar berkata…
tak boleh ke kalau saye nak copy utk mmbuat rujukan
kerana saye duduk di asrama sukar utk mndapatkan maklumat
di internet
farahiyah berkata…
fungsi copy-paste mmg tidak diaktifkan. tp kalau adik nak save untuk rujukan, adik boleh guna 'print screen' atau 'save page as'

selamat mencuba.
iqmar effendy berkata…
saya telah cuba untuk print skrin dan savee page as...tapi tak boleh..ermmm
farahiyah berkata…
cuba lagi. adik tersalah cara buat kot.
Unknown berkata…
terima kasihh,,...:)
Unknown berkata…
terima kasih,dapat bantu saya membuat evidens band 6 dgn lebih baik...
hqa khir berkata…
cikgu saya suruh buat b6d3e1 ni dalam bentuk folio... jd boleh x tunjukkan dlm bentuk folio dan beri contoh nk buat ayat pendahuluan folio? terima kasih...
yong berkata…
Ada bentuk lain tak utk forum , contohnya macam power point ke pembentangan ke atau folio ?
farahiyah berkata…
boleh buat power point dan folio. tapi pembentangan dalam bentuk forum.
Unknown berkata…
apa kepentingan interaksi? sy cari tk dpt la :(
Unknown berkata…
what is this? i don't get it..
Unknown berkata…
apa kepentingan interaksi yang lain...
dalam pembentangan saya, cikgu suruh cari kepentingan lain..
syazwancdm berkata…
ade di entri cari je
Unknown berkata…
untuk intronya , pantun tu macam mana ?
Awanama berkata…
Salam. Macam nak buat karangan untuk hantar kepada cikgu ?
nurul fatin berkata…
jawapan nie nk amek kt mna eerr?
Terbaru Lebih lama